Als er één ding is dat ik de afgelopen jaren geleerd heb dan is het wel dat onze voeding zo dicht mogelijk moet aanleunen tegen de natuurlijke grondstoffen. Voeding moet zo onbewerkt en zo puur mogelijk zijn, maar daarin schuilt net het grootste probleem vandaag de dag. Onze voeding is zodanig bewerkt en deze bewerkte voedingsmiddelen zijn zodanig simpel te verkrijgen dat het bijna logischer wordt om bewerkt voedsel te verkiezen boven onbewerkt voedsel. Maar dit ‘nieuwe normaal’ wat veelal de realiteit geworden is, is eigenlijk allesbehalve normaal. Je kan jezelf de vraag stellen ‘zou mijn grootmoeder dit ook gegeten hebben?’ en als het antwoord hierop nee is, dan kan het waarschijnlijk beter.
Het grootste probleem bij onbewerkt voedsel is het gemak dat ermee gepaard gaat. We hebben vaak al tijd te kort dus laten we geen tijd verspillen aan het bereiden van onze maaltijd. Maar het gaat hier wel degelijk over nutriënten en bouwstoffen die wij naar binnen spelen en die zorgen voor de opbouw en het optimaal functioneren van ons lichaam. Het zou dus best wel wat moeite mogen vergen om hier wat tijd in te steken! Het is dan ook niet zo gek dat we de laatste jaren als mens alleen maar zieker zijn geworden. Denk maar aan diabetes, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, longaandoeningen, metabole aandoeningen, depressies, … Allemaal zitten ze in een stijgende lijn en veel mensen staan er niet bij stil dat ze hier vaak zelf toe bijdragen. Maar dit betekent ook dat we het zelf in de hand hebben, wij kunnen hier dus iets aan veranderen.
Mijn visie op multidisciplinair vlak is om zoveel mogelijk samen te werken met andere gezondheidsmedewerkers zoals huisartsen, kinesisten, osteopaten, thuisverpleegkundigen, specialisten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en alle andere (para)medische beroepen.
Huisartsen hebben vaak niet genoeg tijd om een grondig gesprek aan te gaan met de patiënt waarin alle beïnvloedende gezondheidsfactoren worden blootgelegd. In een consultatie van 20 minuten kan je soms niet doordringen tot de essentie van een onderliggend metabool probleem en de voedingsgerichte aanpak ervan. Hierin spelen diëtisten een zeer belangrijke rol, die nog al te vaak onderschat wordt, en kunnen ze de huisarts ondersteunen om deze patiënten zo goed mogelijk te behandelen. Een vlotte samenwerking tussen huisarts en diëtist is daarom van essentieel belang om de patiënt zo optimaal mogelijk te behandelen.