DNA analyse BiometrIQ - Nutricura
516
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-516,page-child,parent-pageid-115,bridge-core-3.1.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.8.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-smooth-scroll-enabled,qode-theme-ver-30.8.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-8.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6

DNA analyse BiometrIQ

Door middel van een speekseltest wordt jouw genetisch profiel in een laboratorium vastgesteld. Ons DNA bestaat uit ongeveer 20.000 genen waarvan er heel wat een cruciale rol spelen in de lichaamsopbouw alsook de reactie op bepaalde voedingstoffen, beweging en levensstijlfactoren.

De DNA-analyse op zich (zonder voedingsadvies of bespreking van de resultaten) kost 300 euro. Met bespreking van de resultaten (60min) betaal je 360 euro. Een bespreking van de resultaten is niet gelijk aan voedingsadvies. Tijdens zo’n bespreking overlopen we gewoon jouw resultaten en wat deze betekenen zonder daarbij echt advies te verlenen. Wil je nadien echt aan de slag, dan dien je een volgende afspraak (intake gesprek) te maken waarin we dan aan de slag gaan met voedingsadvies gebaseerd op je huidige voedingspatroon.

De DNA-analyse wordt vaak verward met een lijst waarin opgesomd wordt wat je beter wél en niet mag/kan eten, dit is echter niet het geval. Indien je interesse hebt in een voorbeeldrapport, stuur me dan gerust een mailtje, dan stuur ik je zo’n rapport door.

Wat kan je met deze analyse te weten komen:

  • Dien je meer te focussen op een beperking van suikers en koolhydraten?
  • Heb je een hoge gevoeligheid voor insuline? Of heb je meer kans op insulineresistentie?
  • Heb je genetisch gezien een grotere kans op teveel LDL cholesterol?
  • Heeft sporten een grote impact op je vetverbranding of kiest je lichaam toch liever voor suikers als brandstof?
  • Ben je gevoelig aan oxidatieve stress?
  • Kan je lichaam goed om met dagdagelijkse stress? Of ben je genetisch gezien een “stressbestendig” type?
  • Welk type spiervezels overheersen er bij jou? En wat voor type sport past hierbij het best?
  • Heb je een verhoogd risico op tekorten van B-vitaminen, vitamine D, vitamine C,… ?
  • Ben je gevoelig voor cafeïne of kan je vlak voor het slapengaan nog een tas koffie drinken?

Let op, dit betreft jouw genetische aanleg! Er is geen reden tot paniek bij afwijkende waarden. Met dit rapport, in combinatie met de huidige (bloed)resultaten, kan er een specifieker voedingsadvies worden gegeven om de risico’s te verminderen. We weten inmiddels dat epigenetische factoren (voeding, beweging, omgeving) een veel grotere impact hebben dan de genen waarmee we geboren zijn.

Praktische stappen:

  • Tijdens het eerste consult wordt er een speekseltest afgenomen met een keelswab. Deze dien je gewoon wat in de mond over je beide wangen te rollen, niet achteraan of diep in de mond.
  • Als er nog geen eerdere consultatie heeft plaatsgevonden kan er, op vraag van de patiënt, ook een volledig intakegesprek worden ingepland. Dit is echter niet noodzakelijk.
  • Het DNA-staal wordt in het laboratorium onderzocht.
  • Indien mogelijk, kan er nadien ook een Fidlab bloedonderzoek worden aangevraagd bij de huisarts. Zo kan er een koppeling gemaakt worden tussen de resultaten van de DNA-analyse en de bloedresultaten.
  • Het kan altijd eens interessant zijn om je voedingsanamnese bij te houden in de MyFitnessPal app. Zo krijg je een beter zicht op je calorie-intake. Tijdens een consultatie bij mij ligt de focus zelden op de calorie-inname, maar in uitzonderlijke gevallen dient er toch naar gevraagd te worden.
  • Na ongeveer 6 weken worden alle rapporten ontvangen. Deze worden uitgebreid besproken en het voedingsschema wordt aangepast op basis van de resultaten.
biometriq rapport