Diabetes en insulineresistentie - Nutricura
172
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-172,page-child,parent-pageid-118,bridge-core-3.1.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6

Diabetes en insulineresistentie

In 2021 behaalde ik het postgraduaat ‘diabeteseducator’ aan de HoGent waarin alle aspecten van diabetes gedetailleerd aan bod kwam. Zowel de ziekte op zich, de verschillende soorten orale medicatie en insulinetherapieën, verschillende insulinepompen, de voedingstherapie, het sociale aspect en alle andere facetten van de ziekte. Bij mij kan je terecht voor zowel advies bij diabetes type 1 als diabetes type 2. Ook patiënten met prediabetes of insulineresistentie kunnen bij mij terecht voor uitgebreid advies. Mijn adviezen zijn vaak gebaseerd op kennis vanuit de reguliere voedings- en dieetkunde, gecombineerd met kennis vanuit de complementaire orthomoleculaire voedingsleer.

Naar schatting heeft ongeveer 8% van de Belgen op dit moment diabetes wat overeenkomt met ongeveer 600.000 mensen. Daarnaast hebben ongeveer 6,5% van de Belgen ook nog eens prediabetes, wat overeenkomt met 490.000 mensen. Wat veel mensen niet weten is dat prediabetes ook al je risico verhoogt op hart- en vaatziekten, herseninfarct, trombose en verschillende soorten kankers. Het gevaar van prediabetes schuilt in het feit dat heel veel van deze mensen vaak niet weten dat ze al in deze fase zitten. Prediabetes verloopt vaak zonder klachten waardoor patiënten soms pas naar hun huisarts gaan wanneer ze reeds diabetes hebben. Bij ongeveer 1 op de 2 mensen leidt prediabetes binnen de 10 jaar tot diabetes type 2, en het is net in deze fase van prediabetes dat preventie en interventie op vlak van voeding en leefstijl eens zo belangrijk is.

Prediabetes komt vaak in combinatie met tal van andere stofwisselingsklachten voor. Mensen met prediabetes hebben vaak tal van andere metabole klachten die samen het ‘metabool syndroom’ vormen. Het gaat veelal om een combinatie van een verhoogde bloeddruk, overgewicht (vooral in de buikstreek), een verhoogd cholesterolgehalte en een hoge bloedsuikerspiegel. Prediabetes kan ook op zichzelf voorkomen als alleenstaande factor, maar dit is tamelijk zeldzaam. Insulineresistentie en prediabetes gaan vaak hand en in hand en vanuit orthomoleculaire invalshoek zijn er tal van therapeutische mogelijkheden om deze situatie alsnog om te keren.

Diabetes dieet