Omega 3-index Test - Nutricura
536
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-536,bridge-core-3.1.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.8.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-theme-ver-30.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6

Omega 3-index test

Iedereen heeft waarschijnlijk wel al eens gehoord over het belang van omega-3 vetzuren en dat deze voornamelijk in vette vis zitten, maar hoeveel van jullie eten effectief vaak (2 keer per week) vette vis? Dat percentage ligt belachelijk laag en vormt een echt probleem voor onze gezondheid. Ook in de praktijk zie ik nog al te vaak mensen die weinig of geen vette vis eten of patiënten met verhoogde ontstekingswaarden (CRP en hsCRP) in het bloed waarvoor ‘zogezegd’ geen verklaring is.

In een standaard Westers dieet eten we met z’n allen veel te veel ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren (margarines, gefrituurd voedsel, ultra bewerkte plantaardige oliën zoals zonnebloem- en maïsolie, koekjes, solo boter, ultra bewerkt voedsel,…) en véél te weinig ontstekingsremmende omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren vinden we voornamelijk in vette vis zoals haring, zalm, sardientjes, makreel en ansjovis. Ook in lijnzaadolie, walnoten en walnootolie zitten er een beetje plantaardige omega-3 vetzuren, maar de meeste mensen zijn genetisch niet in staat om de omzetting van de plantaardige naar de dierlijke variant te maken, en het is net deze dierlijke variant van omega-3 die we nodig hebben om onze cellen gezond te houden.

Daar ik dit topic veel te weinig benadruk tijdens mijn consultaties – omdat de focus natuurlijk ook meestal op het gewichtsverlies ligt – werk ik sinds kort samen met een bedrijf dat omega-3 vetzuurtesten alsook hoogwaardige en zuivere omega-3 visolie aanbiedt.

Omega-3

Bij welke klachten kunnen omega-3 vetzuren zeker ingeschakeld worden?
– ontstekingen in al zijn vormen (gewrichten, spieren, zenuwen,…)
– bij mensen met verhoogde CRP of hsCRP bloedwaarden = verhoogde ontstekingswaarden = verhoogde inflammatiestatus
– bij auto-immuunaandoeningen (Hashimoto, MS, lupus, ziekte van Graves, reumatoïde artritis, Bechterew,…)
– hart- en vaatziekten (hartfalen, verhoogde triglyceriden, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen)
– bij trombose, bloedklonters, preventie tegen embolieën,…
– bij klachten van de luchtwegen zoals astma en COPD
– bij patiënten met endometriose of adenomyose
– bij stemmingswisselingen, depressie, ADHD, autisme, concentratiestoornissen,…
– bij stofwisselings- en metabole problemen zoals obesitas, diabetes type 2, metabool syndroom,…
– bij immuniteitsproblemen en allergische klachten (hooikoorts)
– bij huid- en haarproblemen
– bij oogaandoeningen (maculadegeneratie, glaucoom, droge ogen)
– bij patiënten met nieraandoeningen (omega-3 vetzuren vertragen de verdere achteruitgang van de nieren)
– bij hormonale problemen, gewrichtsklachten (artritis), enzovoort…

Als je deze waslijst aan indicaties ziet, dan kan je je wel voorstellen waarom er de laatste decennia zoveel zieken bijkomen. Een tekort aan omega-3 vetzuren spelen hierin een niet te misverstane rol.

Via een pijnloze vingerprik wordt jouw omega-3 vetzuurprofiel bepaald bij mij in de praktijk. Deze test wordt vervolgens opgestuurd naar een gespecialiseerd labo in Noorwegen en na een maand weten we het resultaat.

Ondertussen kan je wel al starten met de omega-3 visolie want je kan er eigenlijk van uitgaan dat je verhouding omega 3/omega 6 uit balans zal zijn, hoe hard deze uit balans is zal afhangen van onderliggende aandoeningen en klachten. Zelf nam ik al jaren omega-3 visolie in softgels van goede kwaliteit, maar toch was mijn verhouding nog uit balans. Je neemt dus best niet zomaar eender welk merk omega-3 visolie. Belangrijke aandachtspunten bij omega-3 visolie zijn een goede zuiverheid (vrij van zware metalen) en een hoog percentage EPA en DHA. EPA en DHA zijn de twee belangrijkste omega-3 vetzuren met genezende eigenschappen.

Wanneer je getest wil worden is het de bedoeling dat we jou 5 tot 6 maanden na de eerste test opnieuw testen om te kijken of je ondertussen wél in balans bent. Het duurt gemiddeld zo’n 5 tot 6 maanden om alle lichaamscellen ‘op te laden’ met omega-3 vetzuren.

Volstaat het dan niet als ik gewoon wat vaker vette vis eet?
Met enkel de inname van vette vis op te drijven ga je er niet komen, zeker niet wanneer er al bestaande klachten zijn. Je gaat nooit dezelfde therapeutische hoeveelheid omega-3 vetzuren halen uit vette vis als uit de omega-3 visolie, tenzij je overdreven vaak vis gaat eten. Maar dan stelt er zich weer een ander problemen voor: onze oceanen, en dus ook onze vette vis, zijn enorm vervuild met zware metalen en microplastics. Je wil dus ook niet teveel van deze stofjes binnenkrijgen. Vaker dan twee keer per week vette vis eten valt dus ook zeker niet aan te raden. Met de omega-3 visolie speel je op safe: je krijgt grote hoeveelheden werkzame omega-3 vetzuren binnen en een minimum aan toxische stofjes en zware metalen.

Dé ideale combinatie is natuurlijk een gezond voedingspatroon met veel ontstekingsremmende voeding in combinatie met hoge dosissen omega-3 vetzuren. Je voeding niet aanpassen, maar wel een hoge dosis omega-3 visolie gaan innemen is eigenlijk een beetje dweilen met de kraan open. Maar dit geldt ook in de omgekeerde richting: gezond eten en toch nog steeds weinig tot geen omega-3 vetzuren binnenkrijgen gaat jouw bestaande klachten niet verhelpen (als deze gelinkt zijn aan een disbalans tussen omega 3 en omega 6).