Koolhydraatarm voedingspatroon - Nutricura
159
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-159,page-child,parent-pageid-115,bridge-core-3.1.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-theme-ver-30.5.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6

Koolhydraatarm voedingspatroon

Wanneer mensen het woord ‘koolhydraatarm’ horen, denken ze meteen dat ze nooit nog aardappelen, brood of pasta mogen eten. Maar is dat ook zo? Absoluut niet! Er bestaan zeer veel alternatieven om je totale hoeveelheid koolhydraten op een dag serieus te gaan terugdringen. Persoonlijk ben ik een enorme voorstander van een koolhydraatarm voedingspatroon of koolhydraatarmere levenswijze. In de praktijk merk ik bij 95% van de mensen dat een teveel aan koolhydraten en suiker vaak de grote boosdoener is in hun strijd tegen het gewicht. Mensen denken vaak dat ze net minder vetten moeten eten, maar niets is minder waar. Vaak worden er net te weinig (goede) vetten gegeten en het zijn nu net die vetten die ontzettend belangrijk om ons een verzadigingsgevoel te geven!

Een koolhydraatarm(er) voedingspatroon gaat niet enkel leiden tot gewichtsverlies, maar ook je algemene gezondheid gaat erop vooruit gaan. Een teveel aan koolhydraten gaat de pancreas overbelasten waardoor deze de hele dag door insuline moet aanmaken om al die koolhydraten verwerkt te krijgen. Dit vergt enorm veel energie van het lichaam waardoor mensen die veel koolhydraten eten, en zeker geraffineerde koolhydraten, zich vaak moe en lusteloos voelen. De meeste mensen die koolhydraatarmer en suikerarmer gaan eten gaan zich dan ook na enkele weken al een stuk energieker voelen. De eerste dagen kunnen soms wat moeilijk verlopen vermits het lichaam gewend is om op suikers te teren. Ik hoor dan ook soms van patiënten dat ze de eerste dagen nogal slapjes zijn en vaak ook hoofdpijn ervaren, maar dit is volstrekt normaal. Dit is een teken dat jouw lichaam metabool niet flexibel is.

Metabool niet wat?! Een metabool flexibel lichaam is een lichaam dat gemakkelijk en efficiënt kan switchen tussen suiker- en vetverbranding. Mensen met overgewicht zijn vaak metabool niet meer flexibel omdat ze te veel en te vaak koolhydraatrijke/suikerrijke maaltijden nuttigen. Hierdoor weet hun lichaam op den duur enkel nog hoe het suikers moet gebruiken als energiebron en blijven de vetten quasi ongemoeid. Deze vetten stapelen zich bijgevolg makkelijker op als vetweefsel en worden niet meer gebruikt als brandstof. En zo wordt gewicht verliezen natuurlijk wel heel moeilijk. Een lichaam dat metabool niet meer flexibel is kan bijgevolg dus moeilijker vetten gebruiken als energiebron, laat staan dat het overtollig vet gaat kunnen verbranden. Dit alles maakt een koolhydraatarme(re) levenswijze bij deze personen héél interessant.

Maar wij eten toch al honderden jaren veel koolhydraten? Waarom zou dat dan niet goed zijn voor ons? Dat klopt, maar onze voorouders waren fysiek véél actiever dan de meeste mensen vandaag de dag. Vroeger was er veel meer sprake van fysieke arbeidsintensieve jobs, terwijl de meesten onder ons er vandaag een nogal sedentaire job of levensstijl op na houden. De meesten onder ons hebben dus al die koolhydraten niet nodig. Een lichaam dat fysiek (te) inactief is gaat een teveel aan koolhydraten heel snel en gemakkelijk omzetten in vetweefsel!