Gezonde voeding, wat is dat nu eigenlijk? En hoe begin ik eraan? Volgens de omgekeerde voedingsdriehoek ziet de basis voor een gezond eetpatroon eruit zoals op de afbeelding rechts. Maar hebben we al die koolhydraten eigenlijk wel nodig? Voor meer informatie omtrent deze voedingsdriehoek kan je een kijkje nemen op hun website
In 2017 werd de nogal verouderde voedingsdriehoek herzien en werd de omgekeerde voedingsdriehoek gepubliceerd. De grootste verschillen met de vorige voedingsdriehoek zijn de basis die voortaan bestaat uit groenten en fruit. Verder wordt er aangeraden om meer plantaardige voedingsmiddelen en minder dierlijke te eten. Dit zijn zeker twee positieve herformuleringen die bijdragen aan het optimaliseren van onze gezondheid, maar sommige zaken zijn dan weer minder vooruitstrevend. Het aanzienlijke aandeel van koolhydraten in onze voeding blijft één van die knelpunten en dit is iets wat de omgekeerde voedingsdriehoek vooralsnog niet van plan is om bij te sturen. In de groene zone ‘meer’ zie je bijgevolg (volkoren) brood, pasta, rijst en aardappelen staan. Hiermee streeft de omgekeerde voedingsdriehoek dus naar een grotere inname van deze voedingsmiddelen, terwijl het voor veel mensen met overgewicht vaak interessant kan zijn om net minder koolhydraten te gaan eten. Vermits deze voedingsmiddelen zo praktisch en zo ingeburgerd zijn in onze maatschappij, lijkt het voor velen onhaalbaar of onrealistisch om ze te gaan verminderen in de dagdagelijkse voeding. Laten we samen opzoek gaan naar geschiktere alternatieven die gezond, haalbaar en vooral lekker zijn!