Met alle voedingssupplementen die vandaag op de markt zijn zou het geen overbodige luxe zijn mochten patiënten terecht kunnen bij een gezondheidsprofessional met de vereiste kennis hieromtrent. Op de verpakking van je voedingssupplement vind je vaak terug dat bepaalde supplementen best in overleg met de arts worden opgestart of ingenomen. Vaak wordt ook verwezen naar de (huis)arts in geval van zwangerschap, borstvoeding, medicijngebruik en/of bepaalde ziekten. Het klopt zeker dat je dit moet overleggen met je behandelend arts, maar het is nog maar de vraag of die hier ook effectief voldoende kennis van heeft. Als orthomoleculair therapeut kan je bij mij terecht voor al je vragen en adviezen rond het gebruik van supplementen.
De tijd dat je enkel vitaminen, mineralen en visolie kon kopen als voedingssupplement is echter voorbij. Er circuleren de laatste jaren enorm veel en steeds ook nieuwe voedingssupplementen op de (online) markt. Heel veel geïsoleerde nutriënten die je niet in de apotheek of drogisterij kan kopen vind je wel terug online. Het is echter niet zo dat alle voedingssupplementen ten alle tijden zomaar probleemloos kunnen worden ingezet. Men moet op de hoogte zijn van eventuele interacties met medicijnen en andere voedingssupplementen of eventuele interacties met de voeding. Ook zijn er voedingssupplementen die onder bepaalde omstandigheden beter vermeden kunnen worden. Om dit te duiden zal ik enkele voorbeelden geven:
Dit zijn maar enkele voorbeelden van de zovele interacties die kunnen optreden en dit is toch niet onbelangrijk wanneer men overweegt om supplementen in te zetten om de gezondheid te bevorderen. Verder lees je op internet ook vaak dat vitaminen- en mineralenpreparaten helemaal niet werkzaam zijn en soms zelfs schade kunnen aanrichten. Het Nederlandse voedingscentrum schrijft bijvoorbeeld op haar website ook nog dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat orthomoleculaire therapie niet werkt bij het verminderen van klachten of ziekten. Bovendien zouden supplementen met hoge doseringen antioxidanten zoals bètacaroteen en vitamine E het risico op kanker zelfs kunnen verhogen. Met deze vaststelling creëert men bijna de veralgemening dat alle voedingssupplementen schadelijk zouden zijn. Laat mij toe om ook dit even te corrigeren. Alles is namelijk afhankelijk van de dosering en de chemische samenstelling van de betreffende stof(fen) in een supplement. Zo zijn de onderzoeken die aantonen dat hoge doseringen vitamine E of vitamine A het risico op kanker zouden kunnen verhogen gebeurd met synthetische vormen van deze vitaminen. Het gaat hier niet om de natuurlijke vormen van deze vitaminen en dit is uiterst belangrijk bij het kiezen van een supplement. Men moet zoveel mogelijk kiezen voor natuurlijke, organische supplementen en niet voor anorganische, synthetische supplementen. Goede voedingssupplementen dienen zo dicht mogelijk aan te leunen tegen de natuurlijke grondstoffen. Dit zorgt voor een betere biologische beschikbaarheid, een betere biotransformatie in de lever en voor minder schadelijke nevenproducten.
Kiezen voor een goed voedingssupplement is dus niet altijd vanzelfsprekend vermits er op internet, en zelfs in apotheken, helaas veel supplementen circuleren die helemaal niet goed opneembaar zijn. Verder zijn bepaalde merken ook beter dan andere qua samenstelling en (bio)chemische vorm, vandaar dat deskundig advies hier zeker een meerwaarde kan zijn in de zoektocht naar het best mogelijke supplement. Neem je zelf al voedingssupplementen en zit je met vragen? Ben je opzoek naar een specifiek supplement online of in de apotheek? Weet je niet welk merk en welke dosering nu het beste is? Maak dan zeker een afspraak en we zoeken het samen voor je uit.