Sportdiëtetiek is de tak van de voedings- en dieetkunde die zich bezighoudt met voeding bij sporters. Dit kan gaan van (top)sporters tot recreatieve sporters, van wielrenners tot voetballers. In 2020-2021 volgde ik tevens de navorming sportdiëtetiek aan de Erasmushogeschool te Brussel. Hierin kwamen alle aspecten van de sportdiëtetiek aan bod, gaande van de biochemie en fysiologie van de sporter tot de optimale voeding, alsook specifieke situaties zoals ‘sporten en veganisme’ of ‘sporten en diabetes’. Voor vragen of begeleiding bij het sporten kan je dus zeker bij mij terecht. Wil je snel enkele voedingstips als recreatieve sporter om aan de slag te gaan, neem dan een kijkje op de website van voedingsinformatiecentrum NICE.
Sporten en zeker intensief sporten vereist een aanpassing van de voeding om tegemoet te komen in het energieverlies. Zo niet zal het lichaam zijn/haar energiereserves aanspreken en in de meest ongunstige gevallen kan er zelfs spierafbraak optreden in plaats van spieropbouw. Dit moeten ten allen tijde vermeden worden en een aangepaste voeding is daarom geen overbodige luxe. De meeste sporters weten wel ongeveer wat doen om hun energieaanvoer te verhogen en om de spiermassa te vergroten, al vergen specifieke situaties om een specifieke aanpak. Denk maar aan de loper die een marathon moet lopen bij 30 graden of de wielrenner die drie uur aan een stuk moet fietsen zonder daarbij ‘zonder energie te mogen vallen’. Nog ingewikkelder wordt het wanneer je diabetes type 1 hebt en op regelmatige basis wilt sporten of wanneer er sprake is van sport geïnduceerde reflux (exercise-induced GERD).
Vanuit de reguliere sportdiëtetiek zijn koolhydraten de heilige graal als men spreekt over energietoevoer en optimale prestatie. En ook vanuit de wetenschappelijke wereld wordt vaak bevestigd dat koolhydraten de beste optie zijn om iemand tijdens het sporten van energie te voorzien. Laat mij duidelijk zijn dat dit voor veel sporten ook effectief het geval is, maar voor sommige sporten kan het ook anders. Het type sport, het type activiteit (anaeroob of aeroob sporten), de intensiteit, de duur, de metabole flexibiliteit van de sporter, … Het zijn allemaal factoren die mee bepalen welke energiebron jou het meest gaat opleveren en wat gaat leiden tot de meest optimale resultaten. Ook de voeding tijdens de sportactiviteit alsook na het sporten, om het herstel te bevorderen, komen aan bod. Naast voeding zijn er ook tal van supplementen die zowel voor, tijdens als na het sporten kunnen worden ingenomen. Samen leren we het onderscheid maken tussen zinvolle, wetenschappelijk bewezen suppletie en weggesmeten geld, tussen goede eiwitshakes en minder goede eiwitshakes, tussen zuivere suppletiemerken en minder zuivere merken. Ook de grens tussen doping en suppletie is soms flinterdun en moet, zeker in geval van topsport, uitgebreid aan bod komen.