Fythotherapie - Nutricura
95
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-95,page-child,parent-pageid-69,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Fytotherapie

Fytotherapie of kruidengeneeskunde is een discipline waarbij men gezondheidsklachten gaat behandelen met plantaardige middelen. Dit kunnen plantendelen of plantenstoffen zijn onder de vorm van infusies, tincturen, zalven, maceraten of voedingssupplementen. Bioactieve nutriënten die uit planten of kruiden geïsoleerd worden zoals bv. curcumine horen daar volgens de definitie niet bij, maar deze worden toch vaak ook besproken binnen de fytotherapie.

Een kwart van onze geneesmiddelen bevat plantaardige stoffen. De helft daarvan is afkomstig uit de tropische regenwouden. Naar schatting 50.000 plantensoorten worden medicinaal gebruikt, met een handelswaarde van meer dan 60 miljard dollar per jaar. Binnen het plantenrijk hebben bomen een substantiële bijdrage aan deze cijfers, veel bomen worden gebruikt in traditionele en modern geneeskunde. Alle planten produceren chemische stoffen: fytochemicaliën. Sommige ervan hebben genezende eigenschappen. Wetenschappers schatten dat slechts 1% van de planten tot nu toe op geneeskrachtige eigenschappen is onderzocht. Wist je trouwens dat baccatine, de basisgrondstof voor chemotherapie, terug te vinden is in het snoeisel van een taxushaag? Chemotherapie is één van de belangrijkste soorten behandelingen voor kanker. Voor 1 kilo baccatine is meer dan 12 ton taxussnoeisel nodig.

De taxus wordt eerst verwerkt tot een bruikbare droge grondstof. In het labo wordt hieruit baccatine gewonnen. Dit is de werkzame stof voor geneeskundige producten als Taxol en Taxotere, die toegediend worden bij chemotherapie. Er zijn geen evenwaardige alternatieven: baccatine is de enige natuurlijke variant. Er zijn wel kunstmatige alternatieven, maar die werken minder goed. Dat komt omdat natuurlijke grondstoffen beter aanvaard worden door het lichaam. Taxus baccata komt enkel voor in West-Europa en in Vlaanderen is het een traditie om taxus als haagplant aan te planten. Neem zeker even een kijkje op de website www.vergrootdehoop.be als je zelf je steentje wil bijdragen.

Fytotherapie is net zoals orthomoleculaire therapie een complementaire, alternatieve geneeswijze. Ook hier heeft men dus voor- en tegenstanders wat betreft de wetenschappelijke onderbouwing ervan. Dit issue heb ik eerder al besproken binnen het thema orthomoleculaire therapie en dit geldt dus ook voor de fytotherapie. Binnen de fytotherapie moet er tevens ook rekening gehouden worden met mogelijke interacties met reguliere medicijnen. Tijdens een consult zal ik aangeven wanneer fytotherapie eventueel als monotherapie kan worden ingezet of wanneer dit ondersteunend kan werken in combinatie met medicatie. Ik ben als diëtist natuurlijk niet bevoegd om aanpassingen te maken in jouw medicatieschema, maar ik kan wel aanbevelingen doen omtrent een eventuele ondersteuning vanuit de fytotherapie. Meer info omtrent dit topic vind je terug op de website gezondheid.be

Wat is het verschil tussen nutritherapie en fytotherapie?

Daar waar fytotherapie hoofdzakelijk berust op plantenextracten en kruiden, baseert nutritherapie zich vooral op nutriënten of voedingsstoffen. Nutritherapie omschrijft ziekte als een gevolg door een tekort aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen (bv. polyfenolen). Wanneer de algemene gezondheidstoestand eventjes te wensen overlaat, bijvoorbeeld door een gebrek aan voldoende gezonde voedingsstoffen, kan een therapie op basis van voedingssupplementen ondersteuning bieden. Nutritherapie werkt dus eerder ondersteunend en preventief, terwijl fytotherapie zich daadwerkelijk gaat richten tot de klachten en het behandelen hiervan.